Julstämning i sydspanien

jul

jul

Nu rustar sig Sevilla för jul. På gatan säljs rostade kastanjer från rykande järngrillar. Rökelse och värme bolmar ut från kyrkorna, som ständigt har dörrarna på vid gavel nu. Dit kan man gå in, titta på Jesu lidande, göra korstecknet och kyssa Marias fot eller hand. Maria verkar alltid vara mer populär här...

Ljulljus på gatorna och konstsnö i skyltfönstren. Dansande tomtar. Och turrón - spansk nougat! Överallt säljs den, av mandel, av choklad och med doft av apelsin, torkade frukter och valnötter.

kyrka

kyrka

maria

En stor gatumarknad har öppnat på en av stans torg. Vad är till salu? Alla tänkbara tillbehör som behövs för en julkrubba. Och det är inga minimalistiska krubbor vi talar om, utan kompletta med alla tänkbara figurer, med speciella detaljer i miniatyrformat som får dockhusbarnet i mig att vilja köpa allt.

Jag missar tyvärr zambomban (julfest på Jerez-vis) på min stampeña för idag är det sista dagen i Sevilla innan Stockholmsvintern väntar. (Obs! Skrevs den 16 december, men kunde inte läggas in förrän nu.)

julbilder

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback