Tokyo jag tänker på dig nu...

Nu har jag varit och vänt i Tokyo. Intensivt och crazy, high-tech och tusenåriga traditioner i en fantastisk röra.
Dock blev det ingen flamenco för jag hade otroligt tight schema med dater med japanska regeringsrepresentanter och andra prominenter. Så därför får ni hålla tillgodo med ett gammalt inlägg om den alldeles speciella relationen mellan Japan och flamenco samt om flamencoplantskolan Tokyo. Läs och begrunda:

http://flamenca.blogg.se/2006/november/japansk-flamenco-pa-uppgang.html


Arigatoooooo!

Palmitos y jengibre

Idag blir det ett smakrelaterat inlägg på flamenca. Igår fick jag ännu en dos Spanien-nostalgi i form av två konservburkar med palmitos från en av mina elever. I dem fanns små vita palmitos, det vill säga palmhjärtan, och är en av de ätbara saker som jag verkligen saknar från Spanien. Tänk er dessa små spänstiga saker som är som en blandning av typ mild kronärtskockbotten, sparris och vattenkastanjer, med ringlad olivolja på och lite salt. Mmmm. Intages allra helst i solgasset tillsammans med en tinto de verano på ett torg i Jerez. Men ett kök i Solna går också bra! Vilken tur att man har snälla elever som orkar leta efter skumma konserver när de är i Spanien! Tack, Carina och Annica! :)

Igår var det som sagt sista torsdagslektionen för min del denna termin. Och därför verkar jag ha skrikit, gapat och tjoat mer än nånsin för idag är jag hes som värsta flamencosångerskan. Då får man ta sig en kopp hett vatten med färsk ingefära, honung och citron. Och hoppas att man blir frisk innan Tokyoresan på söndag.

Men tack alla kära torsdagselever för en härlig termin! Det har varit så kul att ha er alla!
Besos!

Idag är det sista dagen på torsdagstekniken och koreografin... :(

Jahapp, så var 8 veckor slut. Det ska bli så tråkigt att inte träffa alla härliga flamencoelever varje torsdag framöver (även om jag vet att de kommer att få det kanonbra med Beata Alving framöver).

Men hoppas att många kommer till de kurser jag håller framöver;
- teknik onsdagar i april 18.30 - 19.30
- koreografi onsdagar i april 19.30 - 20.30
Samt min specialkurs på söndagar i april 18.15 - 19.15 i Flamencoposer!
Mer info om den kursen finns på min hemsida www.flamenca.se samt kommer här snart.

Tills dess, kram till alla fina flamencosar! :)
/Åsa

Flamenco i massor av olika former

har jag upplevt de senaste dagarna. Jag har...

...LYSSNAT- I lördags var det en mysig eftermiddagskonsert med gitarristen Manantial (aka Johan Moberg) och hans konstellation XL där Safoura Safavi bjöd på flamencosång med kraft och känsla! Båda två bor numera i Stockholm, så jag hoppas verkligen på mer flamenco från detta gäng!

...TRÄNAT - Sen blev det en härligt intensiv teknikklass i söndags med Ann Sehlstedt kompad av fantastiske gitarristen Robban Svärd. Mycket inspirerande!

...UNDERVISAT - mina flamenconybörjare och igår avslutade vi vår lilla tangodans! Vi hade också besök av Eva Hillerbrant som utbildar sig inom barndans på Danshögskolan med flamenco som specialitet, som tittade och gjorde anteckningar.

...KREERAT- idag hade Jenny, Beata och jag en improvisationssession där vi utforskade det stereotypiskt kvinnliga, behagfulla inom flamenco för att sen förvränga det. Det var mycket intressant, vi hittade en massa spännande aspekter och fick också öva oss i att vara neutrala i ansiktsuttrycket samtidigt som vi försöker vara tydliga i kroppen. Tänk vad det är svårt för oss flamencodansare att inte dansa med hela ansiktet! Vad det ska bli av detta får ni snart veta mer om...

...IMPROVISERAT - Idag hade vi fjärde klassen i buleríasimsprovisation a la Jerez. Idag gick vi igenom hur man gör en llamada i bulerías - tvärt emot alla andra palos är att man lägger in llamadas i bulerias i sången. Nästa gång är sista gången och då ska vi lära oss hur man avslutar sin buleríasimprovisation! Det är bra att kunna... ;)

Nu ska jag vila fossingarna ända tills torsdag! :)


Manantial XL på Multi Kulti

Nu på lördag 13 mars 15.30 finns det chans att få se gratis flamenco på Multi Kulti i Stockholm med Manantial, alltså unge gitarristen Johan Moberg från Östersund och hans XL band, vilket betyder influenser från både när och fjärran. Johan lärde jag känna i Barcelona för många år sen och det är jättekul att han numera förgyller Stockholm med sina toner.

Här kan ni lyssna till hans musik:

http://www.myspace.com/manantialmusic

Min favorit är Trago Amargo con Sabor a Miel (ungefär Bitter dricka med smak av honung) med sin tunga, svängiga refräng.

Vi ses där! :)

Helgkurs med Ann Sehlstedt

Här kommer ett tips till alla elever på mellan-avancerad nivå. Ann Sehlstedt kommer till stan och kör loss med hårdträning i teknik samt koreografi i soleá por bulerías. Ann är numera bosatt i Göteborg och vi saknar henne här i Stockholm!

Hon är grym på teknik med snabba vueltas och fötter, hennes klasser har högt tempo och hon är den som koreograferar absolut snabbast i hela Sverige. Missa inte detta! Tider och plats hittar du här:
http://flamenco.se/llamada.shtml

Här är lite bilder från vår dansgrupp Danza flamenca (som Ann var med och grundade 2004) och föreställningen Alma, koreograferad av Beata. Stadsteatern Skärholmen, 2008.
Besos, Annsi! :)











Bulerias de Jerez

Igårkväll var det dags för Bulerías de Jerez på Danscompagniet. Det är en delkurs i något som heter Flamenco Mix där tre olika lärare presenterar olika infallsvinklar och teman. Denna termin kör vi alla bulerías.

Mitt bidrag är att försöka buleríasimprovisation för festbruk. I Jerez dansar alla, tanter, farbröder, småkillar och tjejer, bullmammor och plastfarsor. Man behöver absolut inte vara dansare för att dansa bulerías de Jerez. Den ska vara enkel, svängig och personlig. Det gör att alla kan dansa utifrån sin nivå.

En festbulerías består av följande delar:
- ingång - det gäller att hitta in i sången på rätt ställe
- letra (sångvers) med markeringar och remates
- avslutning och utgång

Det vi övade på igårkväll var att markera till sångversen och sedan rematera (avsluta) på rätt ställe. Och så blev det såklart palmasträning! Här är lite inspiration:

http://www.youtube.com/watch?v=5lRZNqHP1w4

http://www.youtube.com/watch?v=gwcVpPTNCF4

http://www.youtube.com/watch?v=rVxUe5hA_yw

http://www.youtube.com/watch?v=aSRrD6dPqIM&NR=1

Toma ya! :)