Kurs med Israel Galván

Israel    
Intensivkurs med Israel Galván
Stockholm 24 - 25 september -06
Organiserad av Svenska flamencoföreningen Sacai

WOW! Vilken underbar kurs! Inspirerande, rolig och konstnärlig. Jag var rädd att Israel skulle vara opedagogisk som många stora artister är, men han var ett under av tålamod och tydlighet. Räknade compasen gjorde han också!

Jag trodde också att han skulle vara kufisk (hade hört ryktas detta), men det visade sig att han var väldigt lättsam och kul - jag tog hand om honom under hans sverigevistelse, vilket i detta fall i princip innebar 24-timmars jour. Äta middag, hämta och lämna på hotellet samt naturligtvis se till att få fram alla möjliga och omöjliga saker som han kan behöva under sin stockholmsvistelse (allt från färskpressad juice, förkylningsmedicin till fiolharts att ha under skorna för att inte halka ). 

Eftersom kursen var extremt intensiv (7,5 timmar på två dagar) så var den uppdelad i olika delar. Under första gjorde vi fotövningar och en escobilla (fotsekvens) i siguiriya. Bra, men naturligtvis ett klassiskt kursupplägg. Sen skulle vi arbeta med toná. Toná är en sorts ursprunglig flamencoform som består av endast sång i fri rytm. Inte helt lätt att dansa till med andra ord. Särskilt inte i grupp...

VI fick en serie poser och olika remates (avslutningssekvenser) som var proppfyllda med Israels bisarra och helt underbara stil. Dessa delar fick vi sedan använda för att försöka improvisera helt fritt till den fria sångens vindlande vändningar. Svårt, men så spännande!

Det jag beundrar mest hos Israel är att han är så fri som konstnär. Han bryr sig inte alls om flamencovärldens rynkade näsor, regler och normer, krav på tradition och ursprung. Han verkar följa varje infall, allt som verkar spännande, allt som innehåller nya intressanta sätt att uttrycka sig på. I flamencon gör man ju en massa ljud med hjälp av klappar, stampar, snärtar med olika delar av kroppen. Så varför inte snärta med naglarna över tänderna? Och varför inte dansa en sevillanas genom att stå blickstilla? Varför inte inspireras av insekters rörelser?  

Olé tu, Israel!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback