Kurs med Manuel Liñan

Årets Sacaikurs var med Manuel Liñan som också uppträdde under Nyflamencofestivalen på Södra teatern. Han är en riktigt bra lärare, systematisk, nogrann och krävande. Vi gjorde rondeña som går i abandolao-rytm som jag älskar, mycket sväng och känsla. Koreografin är full av dynamik och kaxiga moves med mycket attityd. Och Manuel ger sig inte förrän han verkligen har analyserat och förmedlat varje rörelseintention, varje impuls och varje handvridning.P recis som jag tycker om det! 
Och sträng!  Fuera, skriker han, när vi inte lyckats uppnå det han vill. Och så får vi göra om, för tionde gången.

Fast en sak är han inte bra på... Att sjunga... Som tur var så spelade Erik Steen sångliknande slingor som räddade det hela. Det var nämligen riktigt plågsamt när Manuel nynnade i en tonart och stackars gitarristen försökte febrilt hitta rätt med capot för att kompa honom. Bara för att upptäcka att han bytt tonart igen...

Men dansa och sjunga med kroppen - det kan han!

Suecia? - bilder från föreställningen

Här kommer bilder från vår föreställning Suecia? på Södra teatern. Foto: Robert

Gyulavari/Tim Jansson (Stort tack till er!!)

116077-78

116077-79

116077-72

116077-77

116077-76

116077-74

116077-81

116077-75


Så var det över - Nyflamencofestivalen är avklarad!

Ytterligare en festival genomförd! Båda föreställningarna nästan slutsålda och rätt mycket media inför festivalen. Jag gjorde 5 radiointervjuer på tre dagar och hela Danza flamenca gjorde en TV-intervju som sändes både lokalt och nationellt.

Som alltid är det inte helt lätt att både stå på scen och att organisera. Men ska det hända nåt får man organisera - så är det helt enkelt!
 
Först ut var Danza flamencas Suecia?. Den verkar ha blivit väldigt omtyckt av de som kom fram och sa något i alla fall ;). Många tyckte den var inspirerande, magisk och annorlunda.

Sen var det liveversionen av Cuentame lluvia med musiker som Falo, Arcadio och Pablo Suarez.
Trots att jag såg föreställningen snett ovanifrån från en liten balkong, så tyckte jag att den hade satt sig bättre än sist jag såg den live i Tampere. Musiken, signerad Roni Martin, är lysande tycker jag. Ett underbart sätt att leka med genren flamenco och riktiga hitmelodislingor på sina håll!
En eloge till Ann som körde ett maratonlopp under denna kväll - först Suecia och sen Cuentame lluvia! Olé!!

Dagen därpå höll jag i ett seminarium och en filmvisning av dokumentären Bailaores. Gästade gjorde Beata Alving, Kaari Martin och Roni Martin. Inlägg också från Tanja Tuurala och Paloma Madrid. Det hela handlade om begreppet nyflamenco och vad som egentligen kan sägas vara nytt. Jag tycker nog att vi tillsammans lyckades ge flera intressanta infallsvinklar, även om jag personligen kände att jag inte var helt i mitt esse.

Sen var det dags för Manuel Liñan. Vad ska man säga! Han är ju en fantastisk dansare, mängder med teknik och en helt maxad utstrålning och attityd. Det var dock inte så modernt som vi hade pratat om innan - det var ju trots allt en nyflamencofestival! Men samtidigt kan jag känna att det är ju trots allt dynamiken i klassisk, klockren flamenco som vi alla en gång föll för. Det känns skönt att luta sig tillbaka och bara njuta av riktigt bra dans, ny eller inte.

På det stora hela är jag nöjd med festivalen. Kampen för flamencon i Sverige går vidare - får se vad nästa steg blir! Och nuuuuuu ska jag soooova ut riktigt länge, och förhoppningsvis längre än 4 timmar per natt. Nattinatt!

Danza flamenca på TV

Idag blev Danza flamenca intervjuade på TV, kolla här!!! Reportaget börjar ca 5 min in i programmet.

Nyflamencofestivalen närmar sig och förberedelserna intensifieras. Nu skiftar fokuset bort från rep av vår egen föreställning till att synka alla gästartisternas olika ankomsttider, flightnummer, skjutsningar från Arlanda, boenden, ljusriggningar, genrep, strykningshjälp, fotmickar och annat som måste fixas. Många trådar ska knytas ihop. Fortfarande är det dock viktiga pusselbitar som ska sättas för vår egen koreografi. Ljusteknikern från Spanien kommer imorgon och då ska scenljus designas på en kväll. Håll tummarna för oss!


FLAMENCOÅRET 2006

En riktig blogg måste ju naturligtvis ha listor! Här är mina höjdpunkter från mitt flamencoår 2006:

ÅRETS SKIVA
Estrella Morente: Mujeres
Estrella, dotter till legenden och nyskaparen Enrique Morente, har lyckats skapa sig en helt egen position i flamencovärlden - av många ansedd som flamencosångens största framtidshopp.

Mujeres är en sagodoftande och fantasifull skiva som med mycket stämningsljud som förflyttar mig till andra tider. Skivan är en hyllning till en rad kvinnor som lämnat djupa avtryck i flamencon, och i andra musikgenrer. Här ryms argentinsk tango, spanska coplas och Nina Simone. Och låten som Penelope Cruz sjunger i Volver.

En favorit är den stämningsfulla tangos med letras från damer som La Repompa och La Gazpacha. Fantastiskt gitarrsound med många fylliga gitarrer, som ekar av feststämning. Många klassiska favoritletras tolkade med Estrellas förtrollande röst. "Tu te colocas enfrente de mi", "Mamá, mamá, no quiero eso", "Y voy, y voy, datela vuelta ligera". 

Märklig och trolsk är zambran, som inleds med drillande lutor från det moriskdoftande kvarteret Albaycin i Granada och en andfådd Estrella.

ÅRETS DANSFÖRESTÄLLNING
Rocio Molina: El Eterno Retorno. Påkostad och kontroversiell föreställning, eftersom den skapades helt på uppdrag av den förre direktören av Agencia de Flamenco, den nya flamencoinstitutionen som bland annat styr en rad olika bidrag till flamencons utveckling.

Trots att föreställningen är ett beställningsverk med handplockade artister, så gör det den inte mindre fascinerande att uppleva. Främst på grund av Rocio Molinas fantastiska dans. Hon är helt enkelt makalös. Koreografierna är intressanta och unika, scenografin är proffsig, de gästande artisterna är tunga, ja det hela är en njutning för öga och öra. Mitt favoritnummer är när Rocio dansar en alegría ibland en massa typiska spanska souvenirdockor, som om någon hade skruvat upp henne i ryggen.

ÅRETS SÅNGKONSERT:
Falo på flamencofestivalen i Tampere i Finland. Falo lyckas alltid lyfta sina konserter till extra dimension. Med sin speciella röst, sin unika personlighet och kombination av traditionell sång till nyskapande musik förvandlar han konserten till en varm andakt. Och med medartister som Canito med sitt nydanande gitarrspel, Pablo Martíns piano och dansaren Manuel Liñans soleá, som ett sprakande finalfyrverkeri, blir konserten till en varm rysning att minnas under kalla vinterkvällar. 

ÅRETS PEÑAUPPLEVELSE:
La Popi på Peña Torres Macarena. En underbar första "nu är jag verkligen här, mitt i flamencoland"-kväll i Sevilla!

ÅRETS DANSKURS:
Delad första plats mellan Israel Galváns intensivkurs i Stockholm och Andres Peñas buleríaskurs i Sevilla. För att de lyckas inspirera och lära ut två extremer inom flamencokonsten: Israel med nya rörelsemönster och sätt att förhålla sig till sången, Andres för att på tydligt och inspirerande sätt lyckas lära ut bulerías för festbruk, den kanske svåraste och viktigaste dansformen inom flamenco.

ÅRETS FYND:
Chloé, den unga kanadensiska dansaren i Sevilla som, förutom att hon är urgullig som person passar mig som handen i handsken som lärare. 

ÅRETS FESTIVAL:
Flamencofestivalen i Jerez. Lilla Jerez, som plötsligt förvandlas till en världsmetropol när flamencos från hela världen vallfärdar hit. Två veckor fullproppade med konserter och föreställningar (i snitt 3 per kväll), kurser och inte minst: Jerez härliga peñas som håller öppet fram till morgonkvisten för de som orkar.

ÅRETS STORA SORG:
Rogelio de Badajoz, älskad sångare i Stockholm, Sverige och hela Norden, gick tragiskt bort i november och lämnade en enorm tomhet efter sig. Och min personliga sorg över att inte kunna få ta farväl av honom vid hans begravning.

ÅRETS FÖRESTÄLLNING I SVERIGE:
Två riktiga flamencokarameller! Belén Maya  och Mayte Martín: Cámara de Flamenco. För genom-
äkta dansglädje och utstrålning samt underbar sång. Israel Galván: La Edad de Oro. För hans vansinniga, egensinniga rörelseexperimentlusta och idéfrihet. Det är humor! Och genialitet!

ÅRETS BESVIKELSE:
Var är recensenterna på flamencoföreställningarna i Sverige??? Inga recensenter kom till de två ovanstående megastora artisternas föreställningar på Södra teatern i år: Belén Maya/Mayte Martín samt Israel Galván. Synd och skam!! Jag undrar vad som skulle hända om de inte kom på föreställningar med artister av motsvarande storlek inom andra dansgenrer; t ex nutida dans?! Knappast troligt.

ÅRETS UNDERBARASTE:
Mitt nya liv tack vare friåret!! Sverige är underbart som ger sina medborgare den här möjligheten! Eller gav... innan nya regeringen bestämde sig för att ta bort denna fantastiska chans.

Ryggakuten och nikotinliniment - min räddning?

Efter ett besök hos Ryggakuten kan man konstatera att jag har en inflammation i nacken, spänningar och låsningar i bröstryggen, att jag borde ligga i varma bad några dagar och tänka harmoniska tankar.

Dessvärre finns ingen tid till detta. Vi har dagliga rep nu eftersom Ann i vår grupp även ska dansa i verket "Cuentame lluvia" samma kväll som "Suecia?" på Södra teatern och hon de sista dagarna behövs för rep med de från Spanien influgna musikerna. Det gör att vi bara har några dagar på oss kvar...

Så nu består kuren av:
- antiinflammatoriska tabletter
- smärtstillande tabletter
- värmekudde på nacken
- Radio Salil - mirakelliniment från Spanien som visat sig innehålla nikotin för att få fart på blodcirkulationen!!
- heta bad i nya tassbadkaret så ofta jag kan
- nytt besök på Ryggakuten på måndag, denna gång med det tunga artilleriet: akupunktur

Så förhoppningsvis kan jag repa, trots skadan! Håll tummarna!!

Reptider med krämpor

Vi har drabbats av krämpor i vårt danskompani, lagom inför slutspurten för repen till premiär på "Suecia?".

Ann har en axel som trilskas. Anna har sin nästan kroniska fotskada som gör att hon halva tiden dansar flamenco i nån slags superergonomiska sneakers. Och nu när hon har börjat jobba på ABF så har hon som grädden på moset fått musarm. Och själv har jag en nackspärr som inte är av denna värld. Den är inne på snart tredje veckan och den ger sig inte! Den blir snarare värre för varje dag som går...

Det är så illa att jag inte klarar av att vända mig i sängen på morgonen, måste lyfta huvudet med armen för att kunna kliva upp på morgonen. Men imorgon har jag fått tid hos Ryggakuten, hoppas, hoppas, hoppas de kan hjälpa mig. Vi måste ju vara fit for fight!! Aaarghhh!!

Gott Nytt År! Feliz Año Nuevo!

Vill jag passa på att önska er läsare av denna blogg! :)
Må 2007 fyllas av härlig, mustig och inspirerande flamenco!

Det har varit tyst ett tag, helt enkelt därför att jul, nyår och stamrenovering av lägenhet inte har så jättemycket med flamenco att göra. Är hemma en sväng till slutet av januari innan jag drar till Sevilla nästa sväng.

Håller nu mest på med förberedelser av olika slag inför
Nyflamencofesitvalen på Södra teatern 13 - 14 januari. Min agenda de närmaste dagarna ser ut så här:

- Dagliga rep inför premiären av vår dansgrupps nya koreografi Suecia? (Sverige?) på Södra teatern 13 januari
- Stukturering seminariet och filmvisningen som jag håller i den 14 januari
- Roddanden inför Manuel Liñans föreställning den 14 januari. Missa inte!
- Fix och trix inför Manuel Liñans danskurs 15 - 20 januari. Obligatorisk närvaro för alla flamencodansare på mellan och avancerad nivå. Han är fantastisk som lärare!

Dags att fixa biljetter! :)