Flamencokändisar på vift (juni 2008)

Allt är ju relativt. Så även kändisskap. När man sitter i Sverige (eller något annat avlägset land, långt från flamencovardagen) och läser recensioner på Flamenco-world eller letar videos på Youtube så känns flamencokändisarna väldigt stora och avlägsna. Men här i Sevilla är det såklart vardagsmat att se världens främsta flamencoartister strosa runt på stan.

Här är som exempel de två senaste dagarnas skörd, allt inträffade i Triana när jag satt på mitt stamställe och njöt av min dagliga (minst...) tinto de verano:

- Joaquin Cortez (flamencovärldens hetpotatis, åtmistone om man få tro Armani och Naomi Campbell) spankulerade runt i Triana med okänd (äkta?) blondin igår.

- Diego Amador (korkskruvslockig flamencopianist och den yngste av legendariska bröderna Amador) kom och satte sig med oss när vi satt och jammade på Plaza Altozano (Triana). Extremt ödmjuk och vänlig. I like!

- Matilde Coral (danslegenden som är en av sevillanska stilens främsta försvarare. Känns igen på sin Lilla My-liknande hårnkut mitt på huvudet) kom igår fram till mig på en uteservering och sa åt mig att jag var tvungen att akta mitt huvud, det är farligt att sitta i solen så där utan skydd!

- Och idag stötte jag på Israel Galvan (flamencovärldens galnaste och mest geniala dansare) på min gata, finfint klädd som han var med rosa skjorta, jeans och illgula skor. Den mannen har en arte especial!

Kontenta: Flamencovärlden är trots allt väldigt väldigt liten. Och tur är väl det!? Hade varit tråkigt att aldrig ens få prata med sina idoler.

Men när Rocio Molina dyker upp på displayen på min mobil så blir de flesta i Sevilla väldigt impade. Eftersom hon bor i Madrid har hon en mytisk stjärnstatus här i Sevilla.

NEDRÄKNINGEN har börjat! Snart kommer hon...

Rocio Molina - största stjärnskottet på flamencohimlen just nu - är på väg till Sverige!
Mellan den 2 - 26 november turnerar hon runt hela landet - en fullkomligt unik chans att se världens mest spännande flamenco just nu!


DEN TURKOSA CITRONEN
Rocio Molina är den nya generationens flamencodansares klarast lysande stjärna, tekniskt briljant och med personlig dansstil. Laura Rozalén för oss genom sin dans ett sekel tillbaka till en tid då den kvinnliga flamencons kännetecken var sirlighet, elegans och flirtig humor.

Tillsammans förenas de i en ovanlig flamencoföreställning fylld av värme, humor och självironi. Turquesa como el limon är två unga flamencodansares möte med varandra och med de stereotyper som vill stänga in, trycka ner och sortera bort människor. Till det yttre är de varandras motsatser.

Rocío Molina är underbarnet som nu vuxit upp och nu blivit en av de främsta symbolerna för nutida flamenco. Superlativen haglar över Rocío som beskrivs som en "revolution inom kvinnlig flamencodans" och hon tilldelades nyligen priset för "Bästa flamencodansare2007"av tidningen De flamenco, endast ett år efter att ha korats som "Årets nykomling2006", utsedd av Spaniens flamencokritikerkår. Med sig har hon dansaren Laura Rozalen och några av flamencons främsta musiker.



TURNÈ
2 november Södra teatern, Stockholm
5 novmeber NorrlandsOperan, Umeå
7 november Kramfors Folketspark, Kramfors
10 november Sagateatern, Linköping
12 november Västerås Konserthus, Västerås
14 november Jönköping Teater, Jönköping
17 november Halmstad Teater, Halmstad
19 november Gävle Teater, Gävle
21 november Pustervik, Göteborg
23 november Kungsbacka Teater, Kungsbacka
23 november Vara Konserthus, Vara

Hon kommer också att hålla kurs på två nivåer mellan den 28 oktober och 1 november. Info snart snart snart! :)