Kurs med Israel Galván

Israel    
Intensivkurs med Israel Galván
Stockholm 24 - 25 september -06
Organiserad av Svenska flamencoföreningen Sacai

WOW! Vilken underbar kurs! Inspirerande, rolig och konstnärlig. Jag var rädd att Israel skulle vara opedagogisk som många stora artister är, men han var ett under av tålamod och tydlighet. Räknade compasen gjorde han också!

Jag trodde också att han skulle vara kufisk (hade hört ryktas detta), men det visade sig att han var väldigt lättsam och kul - jag tog hand om honom under hans sverigevistelse, vilket i detta fall i princip innebar 24-timmars jour. Äta middag, hämta och lämna på hotellet samt naturligtvis se till att få fram alla möjliga och omöjliga saker som han kan behöva under sin stockholmsvistelse (allt från färskpressad juice, förkylningsmedicin till fiolharts att ha under skorna för att inte halka ). 

Eftersom kursen var extremt intensiv (7,5 timmar på två dagar) så var den uppdelad i olika delar. Under första gjorde vi fotövningar och en escobilla (fotsekvens) i siguiriya. Bra, men naturligtvis ett klassiskt kursupplägg. Sen skulle vi arbeta med toná. Toná är en sorts ursprunglig flamencoform som består av endast sång i fri rytm. Inte helt lätt att dansa till med andra ord. Särskilt inte i grupp...

VI fick en serie poser och olika remates (avslutningssekvenser) som var proppfyllda med Israels bisarra och helt underbara stil. Dessa delar fick vi sedan använda för att försöka improvisera helt fritt till den fria sångens vindlande vändningar. Svårt, men så spännande!

Det jag beundrar mest hos Israel är att han är så fri som konstnär. Han bryr sig inte alls om flamencovärldens rynkade näsor, regler och normer, krav på tradition och ursprung. Han verkar följa varje infall, allt som verkar spännande, allt som innehåller nya intressanta sätt att uttrycka sig på. I flamencon gör man ju en massa ljud med hjälp av klappar, stampar, snärtar med olika delar av kroppen. Så varför inte snärta med naglarna över tänderna? Och varför inte dansa en sevillanas genom att stå blickstilla? Varför inte inspireras av insekters rörelser?  

Olé tu, Israel!

Vem är jag?

VardagsÅsa

Jag heter Åsa Danielsson men är känd under många namn som alla riktiga flamencos! Mer om det sen. ;)
Fastnade redan som liten för styrkan och självrepekten i flamencons uttryck och har sedan dess letat mig in i dess snårskog.

Brinner för att hitta nya vägar för flamenco! Flamenco är en konstform som
- är absolut i sitt uttryck
- rytm, rörelse, känsla och laddning
- är öppen för alla att utöva
- förtjänar sin självklara plats i Sveriges kulturliv

Jag är flamencodansare, koreograf, producent, festivalledare, konstnärlig ledare, journalist coh projektledare.

Lite CV-betonad fakta om mig:

BAKGRUND och UTBILDNING
- Började dansa i Granada -94 och pendlar sedan dess mellan Sverige och Spanien (med lite mellanlandningar i Finland och Danmark) för att förkovra mig i flamenco.
- Utbildad bland annat på Danshögskolan, Danscompagniet, FlamencoCenter samt fortbildad för några av flamencovärldens främsta artister som Rafaela Carrasco, Eva Yerbabuena, Belen Maya, Israel Galván, Angel Rojas och Kaari Martin.

DANS och KOREOGRAFI
Azafrán
Startade 2000 musik- och dansgruppen Azafran som arbetar med flamenco som grund och inspireras av bland annat arabisk och indisk musik och dans.

Medlemmar: Åsa Danielsson - dans, kör, Anna Wettersjö - dans, kör, slagverk, Ellen Pontara - sång, Per Lenner - gitarr, oud (arabisk luta), Hasse Sedemark - gitarr med mera, Valter Kinbom - slagverk.
 
Har spelat på bland annat:
- Regeringskansliet
- Spanska ambassaden i Stockholm (Nationaldagen)
- Jeriko i Malmö
- Örebro konsertkus
- Jokkmokks marknad

Danza Flamenca 
- Medlem i dansgruppen Danza Flamenca (Sveriges enda renodlade flamencodanskompani). Hade premiär för utsålda hus på Teater Pero i Stockholm med föreställningen Ilusión 2004. Har uppträtt på bland annat:
- Södra teatern, Stockholm
- Sonido festival, Amsterdam, Nederländerna
- Är med i Kultur i Vården, Landstinget i Stockholm

Sultanens hemlighet, Dramaten
- Koreograf och dansare i publiksuccén Sultanens hemlighet av Eva Bergman, på Dramaten.
100 utsålda föreställningar inkl turné till Stadsteatern i Göteborg och Malmö. 

FlamencOrient
- Dansare i gruppen FlamencOrient som samlar musiker och dansare från en rad olika musikkulturer.
Spelar bland annat på
- Nationaldagsfirandet på Stadshuset fyra år i rad
- Konserthuset i Stockholm
- Medelhavsmuseet
- Mångkulturellt centrum i Fittja

Andra samarbeten
Uppträder dessutom som soloartist och har varit gästartist i olika nordiska sammanhang, bland annat i: 
- uppsättningen Bernarda albas hus med finska danskompaniet Companía Kaari Martin
- danska flamencogruppen Siroco
- musikkollektivet Moder Jords Massiva Propaganda

FLAMENCOPRODUKTION

Svenska flamencoföreningen Sacai
Är sedan 6 år tillbaka ordförande i Svenska flamencoföreningen Sacai.

Kurser
Har arrangerat kurser med några av flamencons främsta namn: Rafaela Carrasco, Israel Galván, Angel Rojas med flera. Håller seminarier om flamenco med videovisning och work-shops i en rad olika sammanhang, fester, företagsarrangemang, bröllop med mera.

Nyflamencofestival 2007
I samarbete med Södra teatern arrangeras 13 - 14 januari 2007 en festival om nyflamenco - de senaste tendenseran inom flamencodansen idag. Tre föreställningar, seminarium och dokumentärfilm. Mer om det senare.

Nordisk flamencofestival 2005
Festivalledare och konstnärlig ledare för nordiska samarbetsprojektet Nordisk flamencofestival, den största flamencohändelsen någonsin i Norden. En vecka med
- 5 galaföreställningar med några av flamencons största namn Eva Yerbabuena Ballet Flamenco, Gerardo Nuñez Trio, Falo con Rocio Molina
- 15 kurser på alla nivåer i sång, dans, gitarr, palmas med mera
- fotoutställning
- filmvisning
- barnföreställning
- 55 nordiska artister under 6 föreställningar

Övrig flamencoproduktion
Samarbetar kring flamencoproduktioner med
- Södra teatern
- Dansens hus
- Stallet världsmusikscen
- Spanska turistbyrån

Eso es!
Åsa

Åsa i Ilusión 

Första flamencobloggen på svenska!

Hej alla flamencovänner, -aficionados, -artister, -amatörer, -älskare och andra flamenconördar!

Här är Sveriges första flamencoblogg (tror jag - annars får ni väl mailbomba mig och säga att jag är oförskämd och okunnig :) ). Här kommer jag att skriva om föreställningar, kurser, artister, nyheter, intryck och upplevelser i flamencons underbara värld.

Vamonos!
Åsa
www.flamenca.se